Programme

National Conference on Policies and Strategies for Flood Management: Kerala Scenario, 23rd & 24th Jan 2020 jointly organised under NHP & DRIP

Session Plan

Day 1: 23-01-2020
Time Period
Duration
Topic
Resource person
Moderators

Inaugural Session – 10.00 to 11.00 (60 minutes)

11.00 – 11.30

30 minutes

Inauguration of Exhibitions and Poster Presentation session & High Tea

Plenary Session

11.30 – 13.00

90 minutes

Flood Resilient Kerala: A Shared Vision

1) T Rajeswari IAS, Additional Secretary, MoWR

2) Dr. B R K Pillai, Commissioner, Command Area Development, MoWR

3) Pramod Narayan Singh, Project Director, Central Project Monitoring Unit, DRIP

4) WB

Dr. K P Sudheer, Executive Vice President, Kerala State Council of Science Technology & Environment

13.00 – 14.00

60 minutes

Lunch Break

Technical Session 1: Floods in a changing environment

14.00 – 15.00

60 minutes

Climate change impacts

Dr. P Mukhopadhay, Scientist E, Indian Institute of Tropical Meteorology

Sudheer Padikkal, JD, JWRD, Irrigation Dept, Kerala

Environmental implications

Dr Shiju M V, Professor & HOD, Christ Academy Institute of Law, Bangalore

Integrated Water Resources Management

Paul van Meel, Netherlands Water Advisor

Technical Session 2: Flood Risk Management

15.00 – 16.00

60 minutes

Flood Management in urban prospect (Concept of Sponge City)

Sun Xiang, Senior Engineer/Project Manager, Shenzhen Water Planning & Design Institute Co. Ltd, China

Mrunmayi Joshi IAS, Deputy Secretary, WRD

Flood Zonation and Hazard Mapping

Dr David Yates, National Centre for Atmospheric Research

Land use control measures

A. Nizamudeen, Land Use Commissioner, Kerala State Land Use Board

16.00 – 16.15

15 minutes

Tea Break

16.15 – 17.00

45 minutes

Industry Session

Biju D, Director, IDRB

Day 2:  24.01.2020

Time Period
Duration
Topic
Resource person
Moderators
Technical Session 3: Disaster Preparedness: Standards and actions

10.00 -11.00

60 minutes

Crisis Management and Recovery

Sekhar L Kuriakose, Member Secretary, Kerala State Disaster Management Authority

Dr Santosh G Thampi, Professor, NIT Calicut

Flood Forecasting and Early Warning Systems (FFEWS)

Dr. Jonathan Quebbeman

(RTI International)

Integrated Operation of Reservoirs

Rishi Srivastava, Director, CWC

11.00 – 11.30

30 minutes

Tea Break

Technical Session 4: Flood Management: Structural and Non-structural measures

11.30 – 12.30

60 minutes

Room for river concept

R. Ramakumar,

Member, Kerala State Planning Board  & Professor and Dean, School of Development Studies,

Tata Institute of Social Sciences, Mumbai

Dr. Ajit Pattnaik, Vice President, Wetland International

South Asia.

Ecosystem based Disaster Risk Reduction

Ritesh Kumar,

Director, Wetlands International

South Asia.

Flood control dams

Joshy K A, Chief Engineer, IDRB, Govt of Kerala

Lightning Talk: Opportunities in NHP and DRIP

12.30 to 13.00

30 minutes

1) Rakesh Kashyap, Senior Joint Commissioner, National Project Monitoring Unit, NHP

2) Pramod Narayan Singh, Project Director, Central Project Monitoring Unit, DRIP

13.00 – 14.00

60 minutes

Lunch Break

Oral Presentation : Students of Poster presentation Competition

14.00- 14.30

30 minutes

Judges:

1) Dr B R K Pillai

2) Dr T Antony Balan

Brainstorming Session

14.30 – 16.00

90 minutes

Policy and Strategic Planning

1) Paul van Meel, Netherlands Water Advisor

2) World Bank

3) NHP

4) DRIP

5) Dr. E. J. James, Member, Governing Body, Wetland International

South Asia.

6) Bibin Joseph, Director (Generation – Civil & HRM), KSEB

Dr. Ashok B, IAS

Secretary, WRD & Power,  Kerala

16.00 – 16.15

15 minutes

Tea Break

Valedictory Session – 16.15 – 17.00 (45 minutes)
Conference Concludes